Giorgione – muzicianul culorilor

Giorgione e cel mai enigmatic pictor din perioada Renasterii si unul din cei mai originali si influenti artisti ai scolii venetiene. Nu se cunosc multe amanunte despre el, iar ceea ce se cunoaste e pus mereu sub semnul intrebarii si al speculatiilor, adincind si mai mult misterul.

Se crede ca ar fi fost ucenicul lui Giovanni Bellini si maestrul lui Tiţian, ca apoi Tiţian sa-i devina colaborator. Unele surse indica insa faptul ca atit Giorgione cit si Tiţian ar fi fost elevii lui Bellini.
Herbert Cook a publicat in 1904 o biografie destul de bine documentata. Am parcurs-o si eu in speranta ca voi gasi altfel de informatii decit cele date in Wikipedia si enciclopedii, iar sperantele nu mi-au fost inselate.
Ce se mai cunoaste despre el?
… ca era un om incintator care stia sa faca conversatie … ca-i placea muzica, fiind si un rafinat cunoscator si interpret de piese muzicale si ca, in perioada de dinainte de a deveni pictor, era frecvent invitat sa cinte la flaut in saloanele unor familii nobile din oras … ca admira senzualitatea feminina, fiind mereu indragostit de cite o femeie … ca a cunoscut celebritatea la douazeci si trei de ani, atunci cind a obtinut comanda de a picta portretul dogelui Agostino Barberigo … ca a pictat primul peisaj din arta vestica – La Tempesta/Furtuna  … ca a eliberat nudul de forma, dindu-i dimensiuni inedite prin nuantele de culoare … ca a stiut sa creeze iluzia de tridimensional folosindu-se doar de contrastul culorilor … ca a cazut in extaz cind a vazut pentru prima data operele lui Leonardo, indragostindu-se pur si simplu de stilul acestuia …
Nu numai existenta, dar si picturile ii sunt invaluite de mister.
Fiecare tablou i-a fost rastalmacit de catre critici, in special Furtuna, Venus dormind si Cei trei intelepti – finisat se pare de ucenicul sau, Sebastiano del Piombo.
Moare la virsta de treizeci si trei de ani rapus de epidemia de ciuma ce facea ravagii in zona, boala ce se presupune ca ar fi luat-o de la amanta sa.
Exact in acea perioada, Isabela d’Este, recunoscuta amatoare de arta a epocii, rugase un prieten sa-i comande o lucrare lui Giorgione … insa prea tirziu.
Din tablourile pictatate de el, si care au supravietuit timpului, doar sase ii sunt atribuite cu certitudine … restul lucrarilor atribuite fac obiectul unor controverse interminabile in lumea expertilor renascentisti. Alte doua sau trei tablouri au fost terminate de Tiţian, se pare.
Doar sase pinze. Prea putin pentru un pictor cu forta imagistica si coloristica a lui Giorgione.
Dar chiar si asa, orice admirator novice este pur si simplu furat de expresivitatea imaginilor.
Portretul unui tinar de la Szépmüvészeti Múzeum din Budapesta, desi grav deteriorat, are puterea de a tintui privirile :)
Reclame

3 gânduri despre „Giorgione – muzicianul culorilor

  1. >Seamana, insa tehnicile de aplicare a culorilor, pentru a conduce la acel efect denumit ‘sfumato’, sunt diferite.Acest lucru a fost observat si consemnat si de biograful Giorgio Vasari.In alta ordine de idei : Bellini, Giorgione si Tizian/Titian faceau parte din Scoala Venetiana, in timp ce Leonardo da Vinci si Rafael/Raphael apartineau de Scoala Florentina.E ciudat ca specialistii in arta renascentista sunt derutati la rindul lor :).Multa vreme s-a crezut ca lucrarea Judith de la muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg ar apartine lui Raphael iar Venus de la Muzeul din Dresda, lui Tizian. Acum insa s-a demonstrat ca ambele ii apartin lui Giorgione.Impactul tehnicii lui de a picta a fost atit de puternic incit dupa moartea sa multi pictori au inceput sa-i copie stilul, in primul rind fostul sau ucenic si apoi colaborator, Tizian :).E vorba de curentul ‘pan-giorgionism’ ce s-a facut simtit din plin in arta italiana renascentista.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.