Maleki Iman … flamandul iranian

Unii pictori folosesc culoarea pentru a pune cit mai bine in evidenta personajele.

Altii isi ratacesc penelul in cautarea contrastelor, acele contraste obositoare, dar care, reusesc sa atraga atentia pentru citeva clipe efemere.
Altii cauta unghiuri inedite lasindu-se inrobiti de conceptul de perspectiva. Se pierd in lungimi si volume, in umbre si penumbre, in suprafete pe care personajele nu-si gasesc parca locul … e suficient sa arunci o singura privire ca sa le simti aerul stingher incatusat de rama tabloului.
Iman Maleki face exceptie, rind pe rind, de la toate aceste pseudo-reguli sau trucuri de duzina, la care apeleaza pictorii de duzina.
Maleki Iman foloseste culoarea tocmai pentru a ascunde de ochii iscoditori ai privitorului pasiunile si trairile personajelor de pe pinza.
Fiintele lui sunt atit de vii, macinate de ginduri, cuprinse de melancolie, uneori timide, alteori absente … sau infasurate de plasa invizibila a unei misterioase asteptari.

Fiintele lui sunt vii pentru ca in momentul in care le privesti, le regasesti in omenescul din tine.
Intre tine si ele se infiripa o comunicare simpla, prin intermediul unui vocabular coloristic care, explica, dar in acelasi timp, incifreaza esenta mesajului.

http://www.elegantbay.com/iran/maleki/iman.htm

 

Reclame

4 gânduri despre „Maleki Iman … flamandul iranian

  1. >Tabloul se numeste „Emigrantul” si reprezinta un afgan impreuna cu copilul sau, da fapt unul din multii afgani care in timpul regimului talibanilor s-a refugiat in Iran.

    Apreciază

  2. >Mersi pentru inca un pictor foarte bun. Mereu mi-a placut naturalismul in pictura, cu atat mai mult cu cat forte multi il critica :) Mi se par niste picturi foarte expresive si emotionante. Cum e de exemplu si Millais

    Apreciază

  3. >Citeodata mi se pare ca Millais e putin ‘fortat’, totusi ii admir ideile si noutatea aranjamentelor in cadru … „Autumn leaves” e preferata mea :)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.